Samsun Gezi Şehri Rehber Notları

Samsun'da gezilecek yerler

Karadeniz Bölgesi'nin önemli şehirlerinden biri olan Samsun'da nerelere gidilir, nereler gezilir. Şehrin en turistik yerlerini merak ediyor musunuz? Ülkemizin tarihi için Samsun'u vazgeçilmez kılan yerler ve gezinti için ideal yerler:

Avusturyalı Heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından yaptırılmış bu anıt, Samsun’un simgelerinden biridir. Anıt çevresinde Milli Mücadele’yi vurgulayan figürler bulabilirsiniz. Bronzdan yapılmış heykel, kaidesiz 4.75 metre, kaideli 8.85 metredir. Ve bu özellikleriyle de dünyada ikincidir. Atın kuyruğunun kaideye değiyor olması ise heykelin bir başka önemli özelliği.

Samsun deyince aklımıza hiç şüphesiz Ulusal Kurtuluş Savaşımız gelir. Bu savaşın temellerinin atıldığı Bandırma Vapuru'nu, bu şehirde gezeceğiniz yerlerin başına alabilirsiniz. 1925 yılında parçalanan geminin orjinal boyutlarıyla tıpa tıp aynısı yaptırılmış ve müze olarak sergilenmesine karar verilmiş. Gemide Atatürk ve arkadaşlarının balmumu heykelleri de bulunuyor.

Arkeoloji ve Etnografya müzeside, Samsun ve çevresinde Kalkolitik çağdan, Helenistik döneme Roma ve Bizans dönemine ait eserler sergilenmektedir. Müzede ayrıca antik Amisos kentinde ortaya çıkan mozaikler de teşhir ediliyor. Yine Truva savaşına ait figürler de mevcut. Bahçesinde ise Roma ve Osmanlı dönemine ait eserleri bulabilirsiniz.

1192 yılında Danişmentliler tarafından inşa edilen Samsun Kalesi, uzun yıllar toprak altında kalmış ve tam 138 yıl sonra gün yüzüne çıkarılabilmiş. Deniz kıyısındaki kalenin surları, Büyük Cami çevresinde yapılan çalışmalarda yeniden ortaya çıkarılmış. Bugün ziyaret edebilirsiniz.

Samsun’da alternatif gezi yerlerinden biri de Batıpark’taki teleferiktir. Baruthane Tümüsleri’ne teleferikle ulaşıp tarih ve doğanın bir arada sergilendiği açık hava müzesine ulaşabilirsiniz. Hem teleferik keyfi sürebilir hem de Tümülüslerin bulunduğu 30 dönümlük alanda yeşil doğanın keyfini sürebilirsiniz.

Samsun Büyük Cami, Batumlu Haci Ali tarafından 1884 yılında yaptırılmıştır. Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından onarıldığı için halk arasında Valide Camisi olarak da adlandırılır. Bu tarihi cami, mermer mihrap ve ahşap minberi ile dikkat çekmekte.

Samsun sahil yolunun doğu kısmında bulunan Sevgi Gölü, bu şehrin en meşhur dinlenme merkezlerinden biridir. Göl etrafında yürüyüş alanları, cafe, restoran ve dinlenme mekanları mevcuttur. Gölde ayrıca balık ve kuş türlerine de rastlayabilirsiniz.

Sevgi Park’ın yanı başında 22 dönüm arazi üzerine kurulu Hayvanat Bahçesi, aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nin en büyük hayvanat bahçesidir. Hayvanat bahçesinde maymun, geyik, keçi, tilki, kaz, ördek, puma, deve ve deve kuşu gibi çok sayıda hayvan türünü bulabilirsiniz

Samsun’a tepeden bakmak, tarihi kalıntıları gezmek ve keyifli bir yemek yemek istiyorsanız Amiosos Tepesi’ne mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi buraya teleferikle ulaşabilirsiniz. Restoranında yemek yiyebilir ve kuşbakışı Samsun manzarası seyredebilirsiniz.

Yeşillikler içerisinde harika bir parka gitmeye ne dersiniz? Meşe Tesisleri size yöresel kıyafet ve hediyelik eşyaların sergilendiği ahşap ev restoranların yer aldığı harika bir gezi alanı sunuyor. Tesis, doğal ve yapay güzellikleriyle Samsun'un en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor.

Yakakent Samsun’un deniz kenarı şirin bir ilçesidir. Özellikle gün batımının harika izlenebildiği bu şirin yerde sahil boyunca balık lokantaları yer alır.
Çamgölü ormanlık alanda piknik de yapılabilir.

Kızılırmak Deltası içerisindeki Kuş Cenneti sayısız kuş türünü görebileceğiniz doğa tutkunları için harika bir yerdir. Bafra ilçesinde Kızılırmak Deltası’nda bulunan bu kuş cennetinde özellikle kış ayları çok sayıda kuş türü bulunur. 325 kuş türünün bulunduğu tespit edilmiştir.

Tek memeli olan ve ok, yay, balta gibi silahlar kullanan savaşçı kadınların yaşadığı rivayet edilen Gölyazı Beldesi’nde bugün Amazon Köyü kurulmuş. Kadınların heykellerinin yer aldığı ve geçmiş yaşımın tasvir edildiği bu köyde, Amazon kadınlarının günlük yaşantılarından kesitler sunulmuş.

Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı 19 Mayıs 1919 yılında kaldığı Mıntıka Palas Oteli bugün müzeye dönüştürülmüştür. Atatürk’ün kullandığı eşyalar, fotoğraflar ve Balmumu heykeli


SHARE THIS

Admin

Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

0 yorum: