Safranbolu Gezilecek Yerlerin listesi
Safranbolu ilçesinde görmeniz gerekenler yerleri gitmeden bilmek harika bir kolaylık olmaktadır.Fakat size küçük bir uyarı Safranbolu’ya gittiğinizde rotanızın dışına çıkabilirsiniz.
Bu yüzden size aşağıda Safranbolu Kaymakamlığı tarafından hazırlanmış olan haritaları da paylaştım.
Sonra bana dua edeceksiniz. Safranbolu Evleri sizi avucunun içine alarak sonbaharda savrulan kurumuş yapraklar gibi bir oyana bir buyana savurup duracaktır.
Safranbolu için “müzekent” kelimesi abartı olmayacaktır. Safranbolu sokakları sizi tarihte bir yolculuk yapmanızı sağlayacaktır. Kültürümüzdeki o ince zarifliği gördüğünüzde, tarifi güç duygular yaşayacak hayretler içinde kalacaksınız. Safranbolu‘da görmeniz gereken yerler aslında oldukça fazla fakat biz bu tanıtım sayfasında bir kaç yere değinmeye çalışacağız.
Bakalım beğenecek misiniz?
Öncelikle sizlere bir kaç harita vereceğiz.
Bu Safranbolu haritalarını yazıcıdan çıkartınız size orada lazım olabilir.
Safranbolu gezilecek yerler
Aşağıdan haritaların büyük hallerini indirebilirsini.z
SAFRANBOLU HARİTA İNDİR
Sizlere bir liste hazırlamaya çalışacağız.Listemizin adı da “Safranbolu’da gezilecek yerler listesi”.
Safranbolu Karabük ilinin en büyük ilçesidir. Araları 8 km kadar olasa da birleşmiş durumdadırlar. Safranbolu ya gelmeniz halinde istediğini yerde de konaklayabilirsiniz. Polis ve öğretmen evlerinin yanında Safranbolu’da tarihi evlerde, konaklarda konaklayabilirsiniz. Tarihi evler özel izinli firmalar tarafından tamir edilir. İşletme sahipleri butik otel tarzındaki bu büyük konakları ziyaretçilerin hizmetine açmaktalar. Eski tarihi dokuyu korumaya son derece önem verirler.
Harika bir deneyim yaşamak istiyorsanız eğer bu konaklarda kalmanızı öneririm.
Safranbolu‘ya geldiğinizde mutlaka gitmeniz gerekenler ve yemeniz gerekenler var.
Örneğin merkez cami, cinci hanı, cinci hamamı, kaymakamlar evi, güneş saati, eski kaymakam konağı, şehir saati, güneş saati, yörük köyü, hıdırlık tepesi, kale, demirciler ve el işleri çarşısı, kanyon, su kemeri, pide, mantı, mutlaka lokum vb
Safranbolu da gezilecek yerlerin listesi
1- Safranbolu Tokatlı Kanyonu
Tokatlı Kanyonu
Tokatlı kanyonu Safranbolu’nun tarihi güzelliklerinin yanında doğal güzelliklerinden biridir. Safranbolu gezilecek yerleri başında gelebilir. Karabük kanyon bakımından zengin bir coğrafyadır. Safranbolu da gezilecek yerler listesine aslında biraz uzakta olan Yenice Şeker Kanyonunu da ekleyebiliriz. Şeker kanyonun doğal güzelliği mutlaka görülmeli.Safranbolu ya gelmişken işin aslı bir uğranmalı.
Şeker Kanyonu
Tokatlı Kanyonu sincap, at, kaz gibi hayvanlar ve paintball, at binme gibi etkinlikler mevcut. Safranbolu gezilecek yerler listesinde yer alan Tokatlı kanyonuna giriş sadece 3 TL civarındadır.
Bu durumda size kaliteli hizmet, bakir bir doğa olarak geri dönüyor. Tokalı kanyonunda yürüyüş yapabilirsiniz. Parkur yaklaşık 9 km kadardır. Kanyon yürüyüşünde sincaplar ve hayvanlar görebilirsiniz. Kanyonda yürüş sırasında yorulduğunuzda ağaç diplerine kurulmuş dinlenme alanları vardır.Burada bir çay yapıp içebilirsiniz.
Tokatlı Kanyonu
Safranbolu’da gezilecek yerler listesinden bir sonraki
2- Kristal Teras
Safranbolu Kristal Teras
Bu gibi teraslar genelde çok uzak memleketlerde oluyor. Bu terasın benzeri bizim ülkemizde açıldı. Artık güzel ülkemizde de bu tip bir teras var.Yine bu terasa dolanmaşlı yollardan döne döne çıkıyorsunuz ve sizi harika bir manzara karşılıyor. Konyon manzarası sizi büyülüyor.
Fakat yüksekli korkusu olanlar için gitmeden önce biraz düşünmeli. 80 metre yüksekte inşa edilen cam teras, 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güce sahip olsa da şu an için 30 kişilik gruplar halinde hizmet veriyor.
Safranbolu Seyir Terası
Tarihi evleri ile tanınan Safranbolu artık cam teras ile de gündeme gelecek. Artık ziyaretçiler safranbolu evlerini gezdikten sonra çam terasa çok sık gider oldular. Bu yüzden kristal teras Safranbolu gezilecek yerler listesinde yerini aldı. Kanyon yürüyüşünden sonra kristal terasa çıkarak yorgunluk atabilirsiniz.
3- İncekaya Su Kemeri
İncekaya Su Kemeri
İncekaya Su Kemeri Safranbolu gezilecek yerler listesinde yerini aldı. Su kemeri tarihi bir yapıdır.Halan daha ayaktadır. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yapılmış olup Safranbolu Merkeze 7,5 km uzaklıktadır. İncekaya su kemeri 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli oldukça büyük bir yapıdır. Genişiliği ise 120 cm civarında olup Safranbolu’ya su taşınmasını yıllarca sağlamıştır.
Su kemeri kanyonun iki yakasını bir birine bağlamıştır.Yaptıran Sadrazam merkez camisini de yapmıştır.Ticaret şehri olan Safranbol’nun su sıkıntısını çözmüştür.
İncekkaya su kemeri Safranbolu ya gidildiğinde üşenmeden gidilip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Görkemli bir yapısı vardır. Safranbolu halkı suya ayrı bir önem verdiğini bu yapıdan anlıyoruz.Bunun yanında Safranbolu ‘da çok sayıda çeşmenin ve evlerde havuzların bulunması da suya verilen öneme örnek gösterebiliriz. Ayrıca Safranbolu Çeşmeler konulu bir yazımız var burayı okuyabilirsiniz.
Safranbolu İncekaya Su Kemeri
4 – Bulank Mencilis Mağarası
Bulancak Mağarası
Bulancak Mağarası geçen yıllarda, 2 yıl tamir tadilat işleri ile uğraşıldı ve ziyaretçilerin hizmetine açıldı. Bilhassa yabancı uzmanlar Bulancak mağarasını çok sık ziyaret etmektedirler.
Bu yüzde Bulancak Mağarası Safranbolu gezilecek yerler listesinden yerini almıştır.
Yapısını 3 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. Yüzlerce yıl mağara çeşitli amaçlar için vatandaşlar tarafından kullanılmıştır. Mağara içinde bir göl birde yer altı nehiri vardır.
Bu yüzden mağaranın ayrı bir yeri ve önemi vardır. Mağaranın asfalt yolu vardır.
Safranbolu Merkezden araç saat 10:00 gibi kalkar. Bulancak mağarası Safranbolu Merkez 11 Km uzaklıktadır.
Yol güzel fakat biraz virajlıdır.
Safranbolu
Mağara tarihte içinde su olduğu için barın ve korunma amacıyla kullanılmıştır.
Bunun yanında Bulancak Mağarası her zaman 15 derece sıcaklık hakimdir. Mağara içinde ilerlerken çeşitli dehlizlerden ve dar yollardan geçiyorsunuz. Bu durumda Bulancak Mağarasına ayrı bir gizem katmaktadır. Bulancak Mağarasında çeşitli sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. İçerisi oldukça nemlidir fakat insanı rahatsız etmez. Amatör ziyaretçilere mağara içinde güvenlikli 400 Metrelik bir parkuru dolaşma izni verirlerken mağaracılık lisansı olanlara 4km bir parkur gezme izni veririler.
Mağara için bir birinden farklı renk desenleri mevcuttur ki bu renk cümbüşü sizi büyüler.
Mağaranın toplam uzunluğu 6052 metre, girişe göre son noktanın yüksekliği ise 281 metredir.
Tüm bu nedenlerden olayı Safranbolu gezilecek yerler listesi arasındadır.
5- Kaymakamlar Gezi Evi
Kaymakamlar Gezi Evi
Safranbolu Kaymakamlar Evi
Safranbolu Gez, Evi
Safranbolu Evleri
Kaymakamlar evi Safranbolu evlerinin en güzel örneklerinden biridir. Safranbolu Merkeze yakın bir konumdadır. Ara sokakta yer alır ve ara sokaktadır.Arnavut kaldırımlı taş yol ile eve geliyoruz.Arnavut kaldırımlar sel sorununa çözüm bulduğu gibi ağaç köklerin yeterli su almasını sağlar.Ayrıca güvenli yollar sağlar.
Kaymakmalar evi kaymakamların oturduğu için kaymakam ünvanlı ailesinin oturduğu için bu şekilde anılır. Kaymakamlar evi geniş bir arazi üzerindedir.
Önünü kapatacak başka bir ev yoktur. Geniş bir avlusu vardı.
Avlusunun ortasında bir havuz bulunmaktadır.
Evin yan tarafında hayvan damı onun üstünde evin hizmetçileri için yapılmış iki katlı bir yapı vardır.
Evin alt katında hayan denilen bir bölüm vardır.İki katlı bir yapı olup üsrt katları aile kalmaktadır ve haremlik selamlık bir özelliğe sahiptir. Mutfak da büyük bir ocak bulunur.Aynı anda 3 yemek pişirilebilinir. Ayrıca mutfağın yan tarafında büyük bir kiler vardır. Kiler erzak depolanmak için harika bir ahşap işçiliği ve tasarımına sahiptir.Mutfağın ine ahşap işçiliğin hat safhada olduğu bir balkona açılır.
Ahşap Tavan İşlemesi
Balkondan manzara görülür fakat dışarıdan içerisi görülemez. 979 yılında kamulaştırılıp restorasyonunu tamamladığı Kaymakamlar Evi 16.12.1981 tarihinde Eğitim Merkezi olarak hizmete açılmıştır. Müze olarak kullanılmaktadır. Ücretli olarak gezilmektedir. İçinde balmumu heykeller ve kullanılan eşyalar sergilenmektedir.Avlusunda o tarihlerde kullanılmış olan eşyalar sergilenmektedir. Tavan işlemeleri görülmeye değerdir.Ceviz ve çam kerestesinden yapılmış zevk ve estetik anlayışının zengin örneklerindendir.Kaymakamlar Müze Evi -Gezi Evi kış dönemlerinde 09.00-17.30 saatleri, yaz dönemlerinde 09:00 – 19:00 saatleri arasında geziye açıktır. Kaymakamlar evinin ilk katı taş işçiliğinden oluşur bu yüzen oldukça sağlam bir yapıya sahiptir.7 odalı olan evin (aslında ev demek haksızlık olur, Kaymakamlar Konağı demek daha doğru) orta katındaki odalar çalışma ve oturma odası olarak kullanılırken, en üst kattaki odalar daha çok dinlenme odaları olarak düşünülmüş ve misafirlerin ve gelinlerin odaları bu katta ayrılmış.
6-Cinci Hanı ve Hamamı
Safranbolu gezilecek yerler listesinde yer alan Cinci Han. Safranbolu eşrafından Cinci Hoca olarak bilinen Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından 1645 yılında yaptırılmıştır.
Safranbolu ipek yolu üzerinde yer alan önemli ticaret merkezlerinden biridir.
Bu yüzden Safranbolu’ya büyük bir han yapılmıştır. Han ticaret ile uğraşanların uğrak yeridir.
Han dönemin Osmanlı mimarisinin en gelişmiş örneklerindendir. Mimarı tam olarak bilinmemektedir.
Hanın yapımında Yapı malzemesi olarak moloz ve kesme taş, birleşimlerinde ise Horasan harcı kullanılmıştır.
Cinci Hanı
Safranbolu Cinci Hanı
Cinci Hanın Zemin katında 26 adet Yatak Odası, ahır, Tuvalet, Şadırvan ve Avlu, Yatak odaları ile avlu arasında revak bölümü bulunmaktadır.
Birinci katta, 37 adet yatak odası, umumi tuvaletler, Yemek Salonu, odaların önünde yine revak bulunmakta, ikinci katta ise Han ağası odası ve üzerinde de Gözetleme Kulesi bulunmaktadır.
Zemin katta iki adet depo amacıyla kullanılan mahsen vardır. Kervansarayı 2 katlı 63 odalı’dır ve günümüzde Otel, Restoran, Cafe olarak günümüzde hizmet vermektedir. Cinci han fotoğraf çekmeyi sevenler tarafından mutlaka ziyaret edilmelidir. Dinlenmek amacıyla yada yemek yemek içinde tarihi yapı tercih edilmektedir. Düğün gibi organizasyonlar yapılmaktadır. Hanı yaptıran kişinin aslında gerçek ismi Hüseyin’dir. Şehzadeyi tedavi ettiği için bir ara sarayın gözdesi olmuştur.
Bu dönemde memleketi olan Safranbolu‘ya bu yapıyı inşaa ettirmiştir.
7- Cinci Hamamı
Cinci Hamamı
Cinci hanın hemen üzerinde Cinci Hamamı yer almaktadır.Günümüzde de hizmet vermektedir.
Cinci hanı ticaret kervan çalışanların temizlendiği bir yer olarak yüzyılarca hizmet vermiştir.
8- İzzet Mehmet Paşa Camii
koprulu-mehmet-pasa-cami
Safranbolu camii
İzzet Mehmet Paşa Cami
İzzet Mehmet Paşa cami Safranbolu’da gezilecek yerler arasında yerini alır.Safranbolu merkeze çok yakın ana yol üzerinde yer alır.Bahçesinde güneş saati ve asırlık çınarlar bulunur. Cami Safranbolu’lu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796 yılında yaptırılır. Cinci han ve cinci hamam üzerinde yer alır.Merkezin hemen biraz altındadır.Geniş bir bahçesi vardır. Bu bahçeyi dinlenmek ve yaz sıcağından korunmak için kurulabilirsiniz. Safranbolu’nun en büyük camisidir. Cami kesme taşlardan inşaa edilmiştir özenli vir işçilik vardır. Bilhassa tavan işlemesi görülmeye değerdir.Caminin yan kapısından büyülü bir el sanatları çarşısına çıkarsınız.Sanki gizli bir geçit gibidir. Dar sokaklarda alışveriş yapabilirsiniz. Cami kare planına göre yapılmıştır. Cami günümüze kadar 2 defa restore edilmiştir. Tüm bu özelliklerden dolayı cami Safranbolu’da gezilecek yerler listesinde yerini almayı hak eder.
9- Yörük Köyü
Safranbolu Yörük Köyü
Safranbolu’da gezilecek yerler listesinde yer alan Yörük Köyü bir butik köy özelliğini taşır.Safranbolu ilçesinde yer almaktadır. Yörük Köyü Safranbolu dışında Kastamonu yol üzerinde ve Safranbolu‘ya 10 km uzaklıktadır.Neredeyse tamamı eski konaklardan oluşan köy minik ve dokunulmamış Safranbolu görünümündeydir. Yörük köyü 1565 yılında iskan edilen Kayı’ların Karakeçili aşiretine bağlı Geçenbeyler cemaati tarafından kurulmuştur. Türkiye’nin girişi ücretli tek köyüdür.Karabük iline 14 km, Safranbolu ilçesine 6 km uzaklıktadır.Yörük köyü 1997 yılında sit alanı ilan edilerek 97 yapı koruma altına alınmıştır.Evler teker teker restore edilmektedir.Restore edilmemiş yapılarda bulunmaktadır.hiç birinin penceresi diğerinin penceresini görmemesine dikkat edilerek inşaa edilmiş. Safranbolu evleri ile aynı görüntüye sahip olsa bile iç görünüşleri duvar işlemeciliği ile Safranbolu evlerinden ayrılır. Yörük köyüne gittiğinizde mutlaka yörük kahvesine oturunuz. Cemil İPEKÇİ sanırım bu köylü. Son bahar aylarında fotoğraf doğal bir fotoğraf stüdyo görevi görebilir. Bu nedenlerden dolayı Safranbolu’da gezilecek yerler listesinde yerini alır.
10- Safranbolu Evleri
Safranbolu Yemek
Safranbolu evleri hakkında çok söze gerek yok sitemizde defalarca ve çok ayrıntılı bir şekilde Safranbolu evlerinin özelikleri anlatıldı.Buradan incelebilirsiniz. Bir kaç özelliğe değinecek olursak.Safranbolu evleri geniş ve 2 yada 3 katlı yapılardır.Türk kültürünün zarifliğini bu evlerde görebilirsiniz. Evlerin avluları yüksek duvarlarla çevrilidir.Ahşap işçiliği, tavan işlemesi çok gelişmiştir. Evler haremlik selamlık şeklinde inşa edilmiştir.Manzaraları bir birini kapatmayacak şekildedir.
11- Hıdırlık Tepesi
Hıdırlık Tepesi
Hıdırlık tepesi Safranbolu’ya hakim bir noktadır. Manzara için tepeye çıkabilirsiniz. Safranbolu evlerinin güzel fotoğraflarını buradan yakalamak mümkündür. Hıdırlık tepesi tarihte yağmur duası, şenlik yeri olarak kullanırmış. Bunun yanında Türkler geldiklerinde ilk buraya yerleşmişler ve namazgah olarak kullanmışlardır. Pek bilinmemekle birlikte Hıdırlık Tepesi bir kale görevi görmüştür. Bu yüzden Hıdırlık Tepesi Safranbolu’da gezilecek 13 yerler listesinde yer edinmiştir.
12- Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Safranbolu fotoğrafları
Safranbolu Kent Müzesi eskiden kaymakamlık olarak kullanılırmış. Safranbolu’nun tepesinde hakim bir konumdadır. 15 dakikalık bir yürüme ile Safranbolu merkezden yürüyerek varabilirsiniz. Bina 2000 yılında restore çalışmaları başlanıyor ve 2006 yılında açılıyor.Binanın alt bodrum katıda müze olarak düzenlenmiştir.Giriş ücretlidir. Bodrum katında unutulmaya yüz tutulmuş çeşitli meslek grupları resimlerle ve malzemelerle tanıtılmaktadır. Bunun yanında müze Safranbolu Tarihi ile ilgili görsel, eşya, ses kayıtları gibi bir çok malzemeyi koruma altına almıştır. Müze bir tarihte yolculuk yapmanızı sağlar.Safranbolu tarihi hakkında en geniş bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Bu yüzden gezinizin birinci aşaması buradan başlayabilir.
13- Safranbolu Saat Kulesi.
Safranbolu Saat Kulesi
Safranbolu Kent Müzesinin hemen arkasında yer almaktadır. Sipariş üzerine Londra’dan malzemesi gelmiştir. Saate gönül vermiş bir amcamız saatin bakımı ve rehberliğini yapmaktadır. Saat 1797 yılında Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Sadrazam Safranbolu halkına derki size iki saat hediye edeceğim hem evinizde hemde iş yerinize der. Bunun üzerine ülkede eşi benzer olmayan çanlı saati yaptırır. Saatin yüksekte olmasından dolayı evlerinden saati görürler. Çanlı olmasından dolayı ovada bağda bahçede saatin çan sesini duyarak bilgi sahibi olurlar ve namaz vakitlerini kaçırmazlar. Saat kulesi günümüzde çalışır haldedir.
14- Safranbolu Güneş Saati
Safranbolu Güneş Saati
İzzet Mehmet Paşa Camisi’nin güzel avlusundadır. Avludaki bu saat basit tip yatay güneş saatleri sınıfına girer. Sabah 06:40 ile akşam 17:20 arasındaki zamanı göstermektedir. Safranbolu’ya gidildiğinde mutlaka ziyaret edilmelidir.
Saat kulesi kare planlıdır ve kesme taştan yapılmış olup 2o metre uzunluğundadır.Saat kulesinin gönüllü bakımını üstlenen İsmail amca ziyaretçilere saat hakkında detaylı bilgi verir.Saati nasıl kurduğu düzenli bakımını nasıl yaptığı ve saat kuleleri hakkında tatmin edici bilgi sahibi olursunuz.
Safranbolu’da gezilmesi gereken yerler listesini google üzerinden aramada yaparsanız farklı bilgilerde elde edebilirsiniz.
Safranbolu’da gezilecek yerlerin listesi daha sonra giderek genişleyecektir.
Safranbolu da gezilecek yerler listesine yardımcı olacağını düşündüğümüz işin uzmanları tarafından hazırlanmış olan belgeseli beğeneceğinizi umuyoruz. Safranbolu hakkında çekilmiş çeşitli belgeseller var. Buradan, buradan ve buradan Safranbolu hakkında tanıtım videoları ve belgesel var.
Karadeniz otelleri Karadeniz yaylaları Karadeniz turları Karadeniz tatili Karadeniz Yöresel Yemekleri Karadeniz Gezi Özel Günler için organizasyon düzenlenir Gezilere Arac Temin Edilir
( GEZİLERE ARAC TEMİN EDİLİR )
( Sosyete Karadeniz Travel )
Safranbolu'da gezilecek en iyi yerler
SAFRANBOLU VE ÇEVRESİ GEZİLECEK YERLER
Safranbolu gezilecek yerlerin listesi
Safranbolu Gezilecek Yerler - Tarihi Mekanlar
Safranbolu'da Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gerekenler
safranbolu gezilecek yerleri ile ilgili aramalar
safranbolu gezilecek yerler cam teras
safranbolu türkiye turistik yerler
safranbolu eski çarşı
safranbolu'da ne yenir
safranbolu neyi meşhur
amasra gezilecek yerler
safranbolu tarihi
safranbolu kristal teras
Etiketler SAFRANBOLU GEZİ SAFRANBOLU GEZİ REHBERİ SAFRANBOLU GEZİ YERLERİ SAFRANBOLU GEZİLESİ YERLER
SAFRANBOLUDA GÖRMEMİZ GEREKEN YER
Safranbolu'da gezilecek en iyi yerler
SAFRANBOLU VE ÇEVRESİ GEZİLECEK YERLER
Safranbolu gezilecek yerlerin listesi
Safranbolu Gezilecek Yerler - Tarihi Mekanlar
Safranbolu'da Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gerekenler
safranbolu gezilecek yerleri ile ilgili aramalar
safranbolu gezilecek yerler cam teras
safranbolu türkiye turistik yerler
safranbolu eski çarşı
safranbolu'da ne yenir
safranbolu neyi meşhur
amasra gezilecek yerler
safranbolu tarihi
safranbolu kristal teras
Etiketler SAFRANBOLU GEZİ SAFRANBOLU GEZİ REHBERİ SAFRANBOLU GEZİ YERLERİ SAFRANBOLU GEZİLESİ YERLER
SAFRANBOLUDA GÖRMEMİZ GEREKEN YER
0 yorum: