Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) Hakkında Bilgi
Ortaköy Camii Tarihi, Hikayesi, Büyük Mecidiye Camii Özellikleri
► İstanbul'da Gezilecek Yerler
Ortaköy Camii Mimari Özellikleri
Beşiktaş Ortaköy Camii, Sultan Camiilerinde olduğu gibi Harim ve Hünkar Kasrı'ndan oluşmaktadır. Harim bölümü, kenar uzunluğu 12.25 metre kare planlı ana mekan ve bu ana mekandan geçilen bir ara mekandan meydana gelmiştir. Bu bölümün tavan örtüsü pembe mozaik kaplı kubbedendir. Ortaköy Camii'nin tek şerefeli iki minaresi vardır. Mihrap kısmında mozaik mermer kullanılmış, minber ise somaki mermer işçiliğidir. Yapının kuzey irişinde, eliptik merdivenle çıkılan iki kat üzerine inşa edilmiş Hünkar Kasrı bulunmaktadır.
Ortaköy Camii ince ve zarif minareleriyle oldukça dikkat çekmektedir. Osmanlı ve barok birleşimi bir üslupla tasarlanmış ve tek kubbeli olup, kubbeden kare plana geçişte, istinad kemerlerinin birleştiği köşelerle kubbe arasındaki pandantiflerin dış yüzleri kurşunla örtülüdür. Yapının köşelerinde kontrofor kuleleri vardır. Minareler kuzey cephesinde, hünkar dairesinden yükselmektedir. Caminin içindeki Allah, Muhammed ve ilk dört halifenin isimleri, bizzat Sultan Abülmecid Han tarafından yazılmıştır. Ortaköy Camii Kuvey Türk sponsorluğunda 2011 yılında restorasyona başlamış, üç yıl süren hazırlığın ardında 6 Haziran 2014'te yeniden ibadete açılmıştır. Klasik Osmanlı mimarisi dışında barok tarzında örnekler taşıyan Ortaköy Camii, Türkiye Diyanet Vakfı öncülüğünde Küba'nın başkenti Havana'da da bir benzerinin yapılması için çalışmalara başlanmıştır.
► Beşiktaş'ta Gezilecek Yerler
Ortaköy Camii Ziyaret Saatleri
Ortaköy Camii de diğer İstanbul camileri gibi sabah 08.30'dan itibaren turistik ziyaretlere açıktır. Namaz saatleri sırasında kapanan cami, ibadet zamanları haricinde ziyarete ve fotoğraf çektirmek isteyenlere açıktır. Cami akşam 18.00'den itibaren ziyaretlere kapanmaktadır. Sadece akşam ve yatsı namazları sırasında ibadet için ziyaret edilebilmektedir. İstanbul'daki turistik camilerin ziyaret saatleri, diyanetin sağlandığı bir telefon operatörü aracılığıyla öğrenilebilir. Zira ziyaret saatleri mevsime göre büyük farklılık göstermektedir.
► İstanbul’un En Meşhur Lezzetleri
Ortaköy Camii'ne Nasıl Gidilir?
Ortaköy’ün incisi olan Ortaköy camine en kolay ulaşım şekilleri aşağıdaki gibidir.
Toplu taşıma araçları ile ulaşım şekilleri:
Ortaköy camine toplu taşıma araçları ile gidebilmeniz için Beşiktaş’a giden bütün otobüsleri kullanabilirsiniz.Yine aynı şekilde bulunduğunuz yerden Beşiktaş’a giden dolmuşları da kullanabilirsiniz. Dolmuştan yada otobüsten indikten sonra kumpircilerin önünden geçip camiye ulaşabilirsiniz.
( GEZİLERE ARAÇ TEMİN EDİLİR )
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!
DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!
0 yorum: